Осма дискусия, организирана от БТА в рамките на инициативата й "Българските гласове за Европа“

Подкрепа за уязвимите и ромите е темата на дискусията, която Българската телеграфна агенция (БТА) организира в Пресклуба си в Сливен на 17 февруари 2022 (четвъртък).

Конференцията ще открият министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков, евродепутатът Илхан Кючюк, кметът на Сливен Стефан Радев, областният управител Веселин Вълчев и генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

Дискусията ще бъде в хибриден формат, като може да се проследи пряко във фейсбук страницата на БТА:

https://www.facebook.com/events/994045627867595

и в YouTube: https://youtu.be/2XDpyhiLjvg

Едно общество е толкова силно, колкото е най-слабата му прослойка - това е мотото на дискусията. По данни на Евростат 96.5 милиона граждани на ЕС (21.9%) живеят в риск от бедност или социално изключване. В Румъния те са 35.8%, а България е веднага след това - с 33.6%. Сред тях са социално слабите, малцинствата, хората с физически и психически увреждания, бежанците. Най-уязвими сред уязвимите са представителите на ромската общност. Специално внимание ще бъде обърнато на добри практики и идеи за подкрепа за уязвимите групи и приобщаване на ромите, за задържане на децата в училище, за извънкласни дейности, дуално обучение, професионална реализация, жилищни политики, здравеопазване и др.

Сред участниците в дискусията са Деян Колев и Теодора Крумова от Център за междуетнически диалог и толерантност “АМАЛИПЕ", Нина Жишева, председател на Управителния съвет на Сдружение “Център за независим живот", Катя Вълева, директор на "Надежда" - първата и единствена детска градина в ромския квартал "Надежда“ в Сливен, Митко Митев, директор на Шесто основно училище "Братя Миладинови“- Сливен и Даниела Караманова, директор на Текстилната гимназия "Добри Желязков“ – Сливен, д-р Стефан Панайотов, общопрактикуващ лекар в кв. "Надежда" и представител на Фондация "Здравето на ромите“ и на Сдружението "Лекари на света“, Стела Костова от Ромска академия за култура и образование, Ирина Илиева – образователен и здравен медиатор в с. Ивански, Шуменско, Ася Добруджалиева, представител на "Хабитат България“ и др.

Световноизвестният цигулар Георги Калайджиев ще разкаже за своя проект "Музиката вместо улицата", чрез който от десет години насочва деца от социално слаби семейства от ромския квартал "Надежда" в Сливен към бъдеще, различно от това, което им предлага гетото.