Прокуратурата разпореди полицейска проверка в Езиковата гимназия "Васил Карагьозов" в Ямбол по сигнал на директора за учител, поставил заснемащ телефон в ученическата тоалетна.

По информация на "Фокус" 24-годишният учител по английски е уволнен още от вторник.

Телефонът е намерен от ученик в 11-и клас в понеделник. Това е станало в последните минути на последния час, когато е помолил да отиде до тоалетна.

След като е намерил записващото устройство, момчето моментално е отишло при въпросния преподавател, хванал го е за дрехата и го е вкарал в стаята, в която е бил класът му. Пред всички той си е признал, че телефонът е негов.

"Изключително скандално и уронващо престижа на гимназията, силно разклащащо психиката на децата. Шокирани сме именно защото никой не е очаквал от този колега, който е и наш бивш ученик, да направи подобно безумие", каза говорителят на гимназията Росица Бакалова.

Според версията на учителя му били изчезвали разни неща. Това е казал на вече бившите си колеги. По-късно в показанията си пред полицията е казал, че е изхвърлил телефона.

Езиковата гимназия е била първата месторабота на въпросния учител. Той е бил в изпитателен срок. "Поведението му по-никакъв начин не е давало подобни индикации. Много от колегите се чувстват лично предадени, защото наистина са виждали в него огромния потенциал като добър преподавател", допълни тя. Въпросният е и възпитаник на езиковата в Ямбол, където същите учители са му преподавали.

По думите на Бакалова след уволнението въпросният учител вече не може да преподава. Информацията за случилото се е качена в системата на всички Регионални управления по образование в страната. Училищният психолог вече работи с учениците заради случилото се.