Заплатите на шофьорите на автобуси в "Градски транспорт" АЕД ще бъдат увеличени. Това стана ясно днес на среща между кметът Иван Портних и Пламен Димитров, президент на КНСБ, предаде репортер на "Фокус".

Увеличението ще е от 1 септември. То ще е в размер на 130 лева. В момента водачите на автобуси в морския град е 1376 лева основна заплата, като за някои стига 1408 лева, в зависимост от клас прослужено време и др.

Това е второто увеличение. През март месец индексирахме трудовото им възнаграждение, стана ясно още от думите на кмета Портних.

На срещата с лидерът на КНСБ е било уговорено и решаването на още един проблем в "Градски транспорт" - Варна, а именно липсата на резервни части за автобусите. Има недостиг на водачи. Причината е в ниските заплати. С това увеличение ще ги задържим. Ще продължаваме в същия дух и занапред, стана ясно от думите на Портних.

Такъв проблем съществуваше и в София. Сега, след нашата намеса и постоянна работа със столична община, го решихме. Там вече няма недостиг на кадри. 5 години работихме. В момента основната заплата на шофьор в София е над 2000 лева, каза на свой ред Пламен Димитров. Той обясни, че е получил уверение от местната власт - в лицето на кмета Иван Портних и председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов за решаването на проблема с резервните части на автобусите.