През септември т. г. се наблюдава увеличение на тежките пътнотранспортни произшествия на територията но област Смолян, спрямо същия период на м. г. Това обяви на брифинг, главен инспектор Пламен Йорданов – началник на "Пътна полиция“ – Смолян, предаде репортер на "Фокус“. Броят на тежките катастрофи за този месец е 10, като при тях са ранени 15 души и няма загинали. За сравнение, през септември 2023 г. е имало 5 ПТП-та, с 6-ма ранени, посочи гл. инспектор Йорданов.

"През септември 2024 година служители на ОДМВР – Смолян са установили 2261 нарушения. За тях са съставили 354 акта, 898 фиша и са издадени 964 електронни фишове. За септември 2023 г. са установени 2113 нарушения, съставени са 235 акта, 648 фиша и 1195 електронни фиша. Увеличен е общият брой на издадените документи със 148 броя в сравнение със същия период на м. г.“, сравни началникът на Пътна полиция в Смолян.  

Той подчерта, че най-влошена е пътната обстановка на територията на Районно управление – Девин. През септември там са възникнали 6 по-тежки катастрофи с 10 ранени. По-голямата част от ПТП-тата са настъпили по пътя Девин – Кричим. Там са установени и нарушения на скоростните режими.  

"За периода от 30 септември до 6 октомври са проверени 1730 МПС и 1730 водачи. Установени са 323 нарушения от водачи на МПС, три от пешеходци и три от пътници, возещи се в моторните превозни средства. Съставени са 85 акта, 241 фиша за нарушения Закова за движение по пътищата. Запазва се негативната тенденция за установяване на водачи, които управляват МПС след алкохол и наркотици. Установени са два случая на шофиране след употреба на алкохол и четири случая след наркотични вещества. По всички тях са образувани бързи производства“, уточни гл. инспектор Йорданов.

Началникът на полицията подчерта, че е засилен контрола на всички участници в движението, включително пешеходци, велосипедисти и водачи на индивидуални електрически превозни средства, както и засилен и контрола на спазване на скоростните режими на движение.  

През настоящата седмица се провежда специализирана полицейска операция по линия на ROADPOL. При нея ще се следи за използване на мобилни телефони и други електронни устройства, които им отвличат вниманието при управлението на МПС.

Главен инспектор Йорданов апелира, с настъпване на есенно-зимния сезон участниците в движението да бъдат особено внимателни. Падането на температурите и променливото време създават предпоставки за по-сериозни произшествия, свързани със заледени участъци от пътното платно и намалената видимост.