За тази година има леко увеличение на болните туберкулоза в Смолян. Това каза за "Фокус“ д-р Юлияна Лазарова – завеждащ пневмофтизиатричен кабинет в Смолянската болница. По думите й, увеличението може би е относително, защото през двете години на ковид-пандемията, хората не са се преглеждали, заради голямата изолация. "Тогава се отчете по-нисък брой на новите случаи, но той не беше достоверен. Тази година, в сравнение с предишните две, болните са повече. До днешна дата има 10 болни на лечение от началото на годината, от които 8 са новооткрити и двама повторно провеждат лечение, защото имат рецидив на заболяването. За миналата година е имало 12 случая, а за 2021 г те са били 6. Отчитаме увеличение, но смятам, че това е във връзка с това, че се възстанови посещението на пациентите в болница за направата на изследвания. В последните 20 години  в Смолянско се поддържа ниво на заболеваемост, които е под средното за страната“, уточни д-р Лазарова.

Тя допълни, че по време по време на безплатните прегледи за туберкулоза, които се проведоха миналата седмица в МБАЛ – Смолян, 63-ма души са се възползвали от тях. На 51 от тях е направени проба манту, на 13 души е направена снимка, храчка за изследване са дали 7. Допълнително има един направен кръвен тест за туберкулоза – квантиферонов тест, проба манту е направена на един пациент. Има един новооткрит случай на болен от туберкулоза, който е започнал лечение, а с латентна туберкулозна инфекция има трима души, на които е назначена химиопрофилактика, обясни д-р Лазарова.

Тя посочи, че за пореден път е имало интерес към безплатните прегледи за туберкулоза от страна на хората от Смолян и региона. "Има и такива, които ни посещават ежегодно по време на кампаниите и ги смятат за полезни, за да си направят една профилактика по отношение на туберкулозата. Това са предимно хора, които са контактували с туберкулозно болни, предимно родители или самите те са преболедували в по-ранна възраст. На прегледите идват и здрави хора, но пушещи или с други не много здравословни навици“, каза още д-р Лазарова.

Нели ГЕРГЬОВСКА