Увеличават се нарушенията, свързани с употреба на алкохол и наркотични вещества от водачите в област Смолян и това подчертава нуждата от продължаване на засиления контрол. Това заяви на брифинг главен инспектор Пламен Йорданов – началник на "Пътна полиция“ – Смолян, предаде репортер на "Фокус“. "От началото на годината до момента, със заповед за прилагане на принудителна административна мярка е прекратена регистрацията на 95 моторни превозни средства, чиито водачи са и собственици на тези превозни средства и са управлявали след употреба на алкохол, наркотични вещества или са отказали да бъдат тествани за такива. За същият период на миналата година, тези МПС-та са били 72 броя“, поясни гл. инсп. Йорданов.

Той отбеляза, че за изминалата седмица на територията на област Смолян няма тежки ПТП довели до жертви и тежко пострадали лица и това е резултат от засиления контрол, който осъществяват. За седмицата са извършени 2912 проверки на водачи на автомобили и пътници. При тях са установени 724 нарушения, за които са съставени 210 акта и 500 фиша. Установени са петима водачи, шофирали след употреба на алкохол, като двама от тях са с над 1,2 промила, от които единият е с над 3 промила. Няма установени случаи на управление на МПС под въздействието на наркотични вещества, уточни началникът на "Пътна полиция“ - Смолян. 

През последната седмица в област Смолян се е провела и специализирана полицейска операция по линия на ROADPOL. Тя е насочена към използването от страна на водачите на мобилни телефони и други електронни устройства, които отвличат тяхното внимание. При акцията са установени 49 нарушения на водачи, които са управлявали МПС и са използвали мобилни телефони и 79 нарушения от страна на водачите, които не са използвали обезопасителни колани, каза още гл. инсп. Йорданов.