През 2023 г. на територията на Смолянска област са постъпили 32 заповеди за домашно насилие, от които 80% са насочени към жени. За първото шестмесечие на тази година, постъпилите заповеди са 31. Важно е да се отбележи, че в последните години наблюдаваме увеличаване на броя на сигналите, което може да се тълкува като положителен знак за нарастващата информираност на обществото, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Смолян.

Днес в сградата на Областната дирекция на МВР – Смолян се проведе международна кръгла маса с участието на младежки и социални работници от пет държави-членки на ЕС. Събитието бе водено от заместник-регионалния координатор по въпросите, свързани с домашното насилие, старши инспектор Илия Белев, в партньорство с доброволци от Клуба на жените "Родопчанка“ – инж. Радка Тунева-Янчевска и Диана Калайджиева.

Присъстваха повече от 40 участници, включително ученици, студенти и социални работници. Те се запознаха с най-добрите международни практики за превенция на домашното насилие, основано на пола, както и с начините за правна и психологическа подкрепа на жертвите. Участниците обмениха ценен опит от своята собствена практика, което ще допринесе за подобряване на местните инициативи в областта.

Такъв тип инициативи, като международната кръгла маса, са ключови за създаване на мрежа от професионалисти, които да работят заедно в борбата с домашното насилие и за оказване на подкрепа на пострадалите. Тези усилия са от решаващо значение за изграждането на по-сигурна и справедлива среда за всички членове на обществото.