Има завишение на болните от остри респираторни заболявания и Covid-19 в област Смолян, в сравнение с последните седмици. Това съобщи за "Фокус“ д-р Сийка Чернева – директор на дирекция "Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция – Смолян. "Най-много са заболелите при най-малките деца от 0 до 4 години, както и при тези от 5 до 14 години. Има увеличаване на броя болни и с Covid-19 през последната седмица. Не са малко и случаите, в които хората не посещават лекар и се лекуват в къщи, без да се изследват. Има случаи на хоспитализирани пациенти, но няма такива с много тежко протичане на вируса“, поясни д-р Чернева.  

Тя уточни, че в момента има и коктейл от вируси в региона. "Има вируси с кашлица, с температура, с гърлобол, ентеровируси с повръщане и диария. В преходния период от лятото към есента е така и това продължава, докато започнат случаите на грип“, посочи д-р Чернева.

Ваксинацията срещу Covid-19 стартира в РЗИ – Смолян от 11 септември. Ваксинациите се извършват всеки петък от 14 до 17 часа, като общопрактикуващите лекари също може да ваксинират своите пациенти. "Досега през кабинета в Здравната инспекция са преминали над 20 души, като това основно са хора над 65-годишна възраст. Приоритетните групи, които е добре да си поставят ваксината са лицата над 60 години, лица с хронични заболявания – диабет, сърдечни, белодробни, бременни жени, медицински персонал, които имат контакт с много болни и потребителите и персонала на социалните институции. Ваксините се прилагат както за деца, така и за възрастни, като при децата се прилагат за деца от 6 месеца нагоре“, уточни д-р Чернева.

Тя допълни, че през октомври и ноември е най-подходящото време за поставяне на противогрипни ваксини. "Вече има налични в аптечната мрежа, от октомври ще има и по националната програма за хората над 65-годишна възраст при общопрактикуващите лекари. За тях е безплатно, а останалите могат да си я закупят от аптеката. Противогрипната ваксина може да се постави в един ден с тази срещу Covid-19“, каза още д-р Сийка Чернева.