Горските стопанства започнаха отрано да организират добива и предоставянето на дърва з огрев на местното население в област Смолян, каза за "Фокус“ зам.-директорът на Южноцентралното държавно предприятие – Смолян, инж. Асен Карабов. "Това става по двата начина, регламентирани в Закона за горите. Единият е чрез директна продажба от нашите складове, които се намират в гората и още няколко склада в населените места, като за Смолянска област такъв склад има в Доспат. Вторият начин е продажба на дървесина на корен, която хората си добиват сами, тоест разходите по нейния добив, извозването й е за сметка на населението. И по двата начина се предоставят дърва. Традиционно хората изчакваха в по-голямата си част, но от месец септември насам търсенето е с по-сериозни темпове. Предоставяме дърва и нямаме проблеми към момента. Почти във всички стопанства и складове имаме дърва, но търсенето не е темповете от миналата година. Причините според нас са, първо, че миналата година се презапасиха хората и в момента по дворовете в населените места има дърва. Другата причина е, че много хора преминаха на алтернативни горива и натискът намаля. Няма напрежение и процесът върви ритмично“, поясни инж. Карабов.

Цената на дървата за огрев на корен за иглолистните е 12 лв., за широколистните е 24 лв. – това са дърва, които хората си добиват сами. Цената на дървата от склад за иглолистните е 52 лв. за куб. м, а за широколистните от 72 до 79 лв. за куб. метър. Цените от склад не се различават от миналогодишните, леко са завишени цените за дървата, които хората си добиват сами, уточни инж. Карабов.

Той посочи, че до момента в Смолянска област са предоставили около 50 000 кубически метра дърва за огрев, като 35 000 куб. метра от тях са на корен, добити от хората и останалите 15 000 куб. метра са предоставени от склад. В същото време се предлага и дървесина от частни собственици на  гори, както и от фирми, които добиват от горските стопанства и разполагат с такава категория дървесина, отбеляза зам.-директорът на ЮЦДП - Смолян.

Той подчерта, че когато получават дърва от източници, извън горските стопанства, хората трябва да проверяват дървата дали са маркирани, тоест да са със законен произход и да имат превозен билет, който удостоверява откъде са добити, кога са транспортирани, кога са натоварени и показва реални обем на дървата, които хората получават. Това са двете неща, които правят дървата законни. В противен случай, ако са закупили дърва от недобросъвестни продавачи без документи или добити в нарушение, в последствие те могат да бъдат конфискувани, каза още инж. Карабов.