От 1-ви юни 2024 г. до момента Дирекция "Инспекция по труда“ - Смолян е издала 54 разрешения за работа на непълнолетни лица. За същия период на миналата година издадените разрешения са 32 и желаещите ученици да работят през лятната ваканция се увеличава. Това съобщи за "Фокус“ инж. Емилия Даракчиева – директор на Инспекцията по труда.

Тя припомни, че в България детският труд е забранен до 16 години – задължителната възраст за образование. "Непълнолетните лица могат да работят само след предварително разрешение от Инспекцията по труда. При установяване на нарушение, че работодателят е наел непълнолетно лице без разрешение от Инспекцията по труда се уведомява прокуратурата и се започва наказателно производство. Инициативата по издаването на разрешенията е на работодателя. От страна на родителите не се изисква декларация или разрешение за това, че детето им желае да работи“, поясни инж. Даракчиева.

Процедурата по наемането на непълнолетните лица е подробно описана на сайта на Главна инспекция по труда. Създадена е организация разрешенията да се издават по-бързо от установения 7 дневен срок.

Непълнолетните лица работят при облекчени условия. Работният ден за тях е 7 часа, за което те следва да получават минимум минималната работна заплата за страната. Не могат да полагат тежък физически труд, нощен и извънреден труд, както и да извършват работа, свързана с въздействие на физични, химични и биологични агенти, допълни директорът на Инспекцията по труда.

През месец юни 2024 г. Дирекция "Инспекция по труда“ Смолян е извършила 63  проверки. Констатирани са 140 нарушения на нормативните актове на трудовото законодателство, от които 102 са по осигуряването на здравословните и безопасни условия на труд и 38 по трудовите правоотношения. За тяхното отстраняване са приложени 140 принудителни административни мерки, каза още инж. Даракчиева.