"РЕМО "Етър" – музей за креативен културен туризъм" е проект, благодарение на който са реставрирани и консервирани културни ценности, които представят възрожденското минало на българите. Проектът допринася за привличане на повече посетители и за съхраняване на традиционни занаяти и бит. Той отваря широки възможности за подобряване качеството на работа на екипа в музейната институция. За музея като преживяване, за значението на промяната и за важността да пазим традициите говорят петима от служителите на РЕМО "Етър", съобщиха от общината.

ПРОФ. Д-Р СВЕТЛА ДИМИТРОВА, директор на музей "Етър": "Това е много важен за нас проект, свързан с превръщането на Музея в място за креативен туризъм. Чрез него се дава възможност на посетителя да усети миналото с всички свои сетива – да опитва храна, да чува звуци, да вижда картини и да слуша истории от стари времена. С реализацията на този проект се стремим да утвърдим Музея като място, където хората намират своя занаят, усвояват нужните умения и го превръщат в своя професия. Така бихме съхранили традиционните занаяти, но бихме ги и обогатили."

МАРИЯ ИВАНОВА, финансист и главен счетоводител: "Едно от обновените места благодарение на проекта е хотелът към Музея, който има 60 места за настаняване, ресторант, лоби бар, конферентни зали. Тук могат да се реализират зелени училища и тиймбилдинги. Подобрява се работата с индивидуалните посетители, които, отсядайки в хотела, ще останат в Музея по-дълго и ще имат достатъчно време за творческите занимания, за запознаването със занаятите и ще се включат във всички активности, които предлагаме."

СВЕТЛОЗАР ТОДОРОВ, ръководител на отдел "Културен мениджмънт": "Това място започва да става още по-привлекателно за посетителите, да се изпълва все повече с живот. На туриста се предлагат все повече преживявания. Проектът осигури шанс за подобряване качеството на работа на екипа ни. Разполагаме с нова сцена и детски център, където да се реализират различни събития не само през топлите месеци от годината. Проектът подпомага запазването на цялостния облик на Музея, съхраняването на пазените тук културни ценности. Пожелавам на екипа да бъде все така мотивиран и отдаден в работата си, да поставя на първо място интересите на институцията и на посетителите."

ТИХОМИР ЦЪРОВ, експерт "Връзки с обществеността": "Музей "Етър" е възможност да се запознаеш с хора, които са нетрадиционни и не биха могли да бъдат срещнати на друго място. Интровертните могат да наблюдaват, екстровертните – да се включат. Бъдещето на занаятчийството в България може да е бутиково или масово. Бих предпочел втория вариант, което не означава, че ще е лишено от стойност, защото занаятчийските изделия са уникални. Места като музей "Етър" са пример за съхраняването на занаятите по света. Мечтая си съвсем скоро "Етър" да посрещне милиардния си посетител и да има екип, който с ентусиазъм да работи за посрещането на още милиард души."

РОСИЦА БИНЕВА, главен уредник: "След реализацията на проекта водните съоръжения в "Етър" са в отлично състояние – реставрирани, консервирани и социализирани. Музеят е средище на занаятчийската култура, възможност за изява на съвременни продължители на традиционните занаяти. Тук се запазват занаяти в риск, представят се занаяти, които са културно наследство, и се организират обучителни програми."