Председателят на Апелативен съд – Пловдив Магдалина Иванова връчи на ученици от 11 "б“ клас, специалност "Съдебна администрация“ в Национална търговска гимназия – Пловдив, служебни бележки, удостоверяващи успешното приключване на производствената им практика в Апелативен съд – Пловдив. Обучението на бъдещите съдебни служители беше проведено по силата на сключено през 2018 година споразумение между съда и Националната търговска гимназия, където през същата година, за първи път бе създадена специалността "Съдебна администрация“.

Практиката продължи две седмици. Съгласно предварително утвърдена програма, в нея беше включено обучение в регистратурата и деловодствата на съда, както и посещения на открити съдебни заседания по наказателни, граждански, търговски дела и мерки за неотклонение. Учениците се запознаха със структурата на съда, научиха какво е съдопроизводство и какви са основните правила и принципи за защита на личните данни. Разяснено им беше сключването на трудов договор за работа в съда, как се извършва атестиране на служителите, как се определят ранговете на съдии и служители, какво е секретна информация, колко време се пази тя. Те научиха основните правила при взаимоотношенията с граждани, институции и органите на съдебната власт. Запознаха се с работата на пресаташето, как се изготвя информация за медиите и публикуването й на интернет страницата и в социалната мрежа Фейсбук на Апелативен съд – Пловдив.

"Надявам се, че през изминалите две седмици сте научили много нови неща за работата на съда. Бъдете все така любознателни, трудолюбиви и постоянни в учението, защото всеки труд бива възнаграден.“ - каза председателят на Апелативен съд – Пловдив Магдалина Иванова. Тя пожела на учениците щастливо и слънчево лято и ги покани през следващата година да дойдат отново на практика в съда.