В последния ден от летните занимания децата се запознаха с уменията на полицейското куче Дара, обучено да намира наркотици. Нейният водач Пламен Митев разказа на децата през какви етапи преминава обучението на четириногия полицай. Направена беше демонстрация по откриване на забранени вещества на тежкотоварен автомобил. Полицай Митев напомни на децата да бъдат внимателни, да не се изкушават да опитват забранени вещества, които могат да бъдат опасни и фатални за тях. Инсп. Мирослав Миронов от пътна полиция проведе последната обучителна беседа с децата и след това ги похвали за всичко, което са научили по време на заниманията.

Програмата, организирана за поредна година от ЦПЛР - ОДК "Анастас Стоянов"-  Шумен през месеците юли и август беше изключително разнообразна. Педагози и представители от различни институции в града работиха всеобхватно за обучаване по детска безопасност. Учениците придобиха нови знания, като оцеляване в природата, безопасно управление на велосипед и пресичане на пътното платно, действия при пожари. Научиха как се извършват огледи, как се изземат доказателства и как се снемат дактилоскопски следи.

С пътните полицаи затвърдиха правилата за безопасно пресичане, каране на велосипеди и тротинетки, научиха колко е важно да си поставят предпазните колани в автомобилите. Детската академия по спорт и превенция беше тържествено закрита днес от директора на ЦПЛР- ОДК " Анастас Стоянов“ д-р Найден Косев. Той благодари на всички партньори в обучителните модули. В беседите, освен служители на ОДМВР- Шумен и РДПБЗН- Шумен се включиха СИДП, ПП " Шуменско плато“, Превантивно- информационен център, УСШ "Хан Крум, ДКТ " Васил Друмев“, ДП "Кабиюк“.