Успешна, здрава и ползотворна учебна година пожела кметът на Търговище д-р Дарин Димитров на тържествата, организирани в I СУ "Св. Седмочисленици“ и II СУ "Проф. Никола Маринов“.

"Успехите в образованието и науката идват след подготовка, но са съпътствани и от трудности. Тези трудности обаче са неизбежни, за да постигнем тези успехи – и в училище, и живота“, заяви в приветствието си кметът д-р Дарин Димитров.

В I СУ той призова за разбиране и търпение по време на ремонтите по Плана за възстановяване и устойчивост и преместването на учениците в други училища. "Нека ние, родители и учители, да дадем необходимото спокойствие на децата си, за да премине и образователният процес нормално. За да имаме една по-модерна образователна среда, която ще помогне да постигате и повече успехи в сферата на образованието, се налага да изтърпим и неудобствата на ремонтите в училището. Нямам никакви съмнения, че накрая всичко това ще си е струвало“, заяви кметът.

Д-р Димитров допълни, че ремонти предстоят и във II СУ "Проф. Никола Маринов“, III ОУ "П. Р. Славейков“, ДГ №2 "Осми март“. Предстоят разговори с избраните изпълнители на ремонтите на III ОУ II СУ за набелязване на конкретни дати за започване на дейностите. И в двете училища се предвижда поставяне на външна изолация, ремонт на покривите, монтиране на соларни панели, изграждане на външни асансьори и други. В ход е и процедурата за определяне на изпълнител на дейностите в ДГ №2.

Представители на ръководството на Община Търговище присъстваха на откриването на новата учебна година в училищата в града и населени места в общината. До всички учебни заведения бяха разпратени и поздравителни адреси с пожелание за успешна година.

Всички 443 първокласници получиха като подарък книжка с приказки, с послание от кмета д-р Димитров. Най-много деца в първи клас са записани в I ОУ – 97 ученици. В I СУ и II СУ те са по 96.

Общо 5526 ученици ще се обучават във всички 21 училища на територията на общината. 4375 са записани в общинските училища, а 1151 – в петте държавни учебни заведения в Търговище.

Броят на децата, записани в детските градини, е 1628. Очакванията са броят им да се увеличи, тъй като традиционно в детските градини записването продължава и след началото на учебната година.