Районен съд – Дупница призна двама мъже, единият от които служител на болница в Дупница за виновни двама подсъдими, единият от които служител на болнично заведение, в нанасяне на лека телесна повреда и за закана за убийство към двама журналисти, съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд - Кюстендил. Случаят е от 7 юни 2023 година.

В коридора и стълбището на болницата и пред болничното заведение в Дупница, в съучастие като съизвършители чрез нанасяне на удари с ръце и крака по цялото тяло са причинили на телевизионния оператор лека телесна повреда, изразяваща се в причиняване на болка и страдания без разстройство на здравето, причинявайки охлузвания по кожата на лявата предмишница и на лявото коляно.

Деянието е извършено по хулигански подбуди - на публично място, в сградата и двора на болничното заведение, без каквато и да било причина и поведение от страна на пострадалия, демонстрирайки физическа сила и изразявайки по този начин пренебрежение и явно неуважение към обществото и в частност към човешката личност.

Двамата подсъдими са признати за виновни и за закана с убийство към тв оператора като изрекли думите: "Ще ви убием и няма на кого да се оплачете“ и тази закана е възбудила журналиста основателен страх за осъществяването й.

Единият от подсъдимите е признат за виновен и в това, че се е заканил с убийство на журналист като изрекъл думите: "Ще ви спукаме главите, сега ще ви убиваме“ и тази закана е възбудила в нея основателен страх за осъществяването й. Другият подсъдим е оправдан за закана за убийство към телевизионния журналист.

Районен съд – Дупница, под председателството на съдия Страхил Гошев, в състав с двама съдебни заседатели, налага и на двамата подсъдими,  неосъждани – реабилитирани, едно общо, най-тежко наказание за извършените от тях престъпления: "лишаване от свобода", за срок от по 9 месеца, изпълнението на което се отлага за изпитателен срок от по 3 години, считано от влизане на присъдата в сила. Двамата подсъдими са осъдени и да платят разноските по делото.