Уникални научноизследователски лаборатории отвориха врати в новия Център за върхови постижения на Русенския университет "Ангел Кънчев", съобщиха от учебното заведение. На церемонията присъстваха гости от партньорски публични, бизнес, неправителствени и академични организации. Те пожелаха успех и изследователски устрем на учените в търсенията им на иновативни решения на житейски предизвикателства в условията на глобална дигитална трансформация.

Свръх модерната база, без аналог в страната, е финансирана с европейски средства по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж“ и е един от петте елемента в състава на разпределена изследователска инфраструктура по проект "Университети за Наука, Информатика и Технологии в е­-обществото“ (УНИТе).

В рамките на този проект се изграждат свързани изследователски обекти на територията, както на Русенския университет, така и на останалите партньори в лицето на Софийски университет "Св. Климент Охридски“, Технически университет – София, Бургаски университет "Проф. Асен Златаров“ и Шуменски университет "Епископ Константин Преславски“, чиито представители също присъстваха на откриването.

В състава на Центърa за върхови постижения към Русенския университет има пет високотехнологични лаборатории с различна специализация. Лабораторията по "Дигитализация и 3D сканиране“ предоставя услуги и осъществява изследвания в сферата на съвременните 3D технологии по дигитализация и създаване на тримерно цифрово съдържание. Тя разполага с набор от седем 3D скенера, чрез които учените могат да създават висококачествени 3D модели на съществуващи обекти. Оборудването позволява да се сканира всичко – от обекти с размера на монета до обекти с размера на сградата на Русенския университет. Оборудвано е и пространство за цифрово фото и видео заснемане с фонова система, както и с няколко безпилотни летателни апарати, които се използват за въздушно заснемане. Тези ресурси позволяват да се създават 3D модели на цели архитектурни комплекси и археологически разкопки.

Лабораторията по "3D проектиране и моделиране" ще разработва нови подходи и методи за компютърно моделиране. Уникалните възможности на тази лаборатория са свързани със системата за кинематично заснемане, която позволява да се направят дигитални модели на различни действия и процеси като например народни танци и обичаи или други елементи на нематериалното културно наследство, хореографии, спортни съчетания и заснемане на динамични процеси и движения на всякакви тела.

Физическото възпроизвеждане и репликиране на създадените 3D модели е приоритет на лабораторията по "3D прототипиране и репликиране на обекти". Тя разполага с изключително прецизни 3D принтери, които имат възможност да възпроизвеждат медицински модели, да се използват за печат на хирургически водачи, шини, импланти, зъбни отливки, протези и др.

В лабораторията функционират и няколко индустриални 3D принтера, които позволяват репликиране и прототипиране на модели от различни инженерни материали, високотемпературни сплави и медицински композитни материали включително и създаването на малки модели от карбон, полипропилен, гума и различни метали. Възможностите на лабораторията са допълнени с оборудване за прецизно лазерно изрязване и гравиране. Това дава възможност на учените от Русенския университет не само да създават и тестват иновативни процеси и продукти, но и да привличат партньори за развойна дейност, с които съвместно да реализират проекти в подкрепа на бизнеса или да разработват сложни и специфични инженерни задания за детайли и модели извън масовите решения и приложения.

В лабораториите по "Добавена и смесена реалност" и "Сериозни игри и симулации" изследователският екип на Русенския университет и неговите партньори ще реализират научни изследвания и експерименти в сферите на добавената, смесената и виртуалната реалност, холограмните технологии, както и в областта на човеко-машинните взаимодействия и роботиката.

Новооткритият Център за върхови постижения на университета разполага и със семинарна зала с капацитет 30 души, офис помещения и зала с професионална система за провеждане на видеоконференции.

Реализацията на лабораторния комплекс в Русе, който е част от националната и европейската пътна карта на научноизследователската инфраструктура, е поредна стъпка в осъществяването на визията на Русенския университет да утвърждава позициите си на международно призната и значима за регионалното развитие академична институция, която осигурява конкурентните предимства за местните икономики в Дунавския регион.

Сред гостите на събитието беше и заместник областният управител Георги Георгиев.

"През последните години Русенският университет направи редица иновации в сферата на образованието и високите технологии. Така ръководството на учебното заведение за пореден път доказа, че водещ приоритет пред него е предоставянето на "зелена улица“ на младите таланти да разгръщат потенциала си и да усвояват нови умения, които ги превръщат във водещи специалисти в страната, отговарящи на изискванията на обществото и най-вече на Европейския съюз“, каза Георгиев в обръщението си към ректора академик Христо Белоев.