Уникална за България съвместна магистърска програма създават Стопанска академия "Димитър А. Ценов" – Свищов и Технически университет – Варна. По специалността "Техническа и застрахователна експертиза в транспорта" студентите ще могат да се обучават в професионално направление "Транспорт, корабоплаване и авиация", предаде кореспондент на "Фокус“.

Предвижда се съвместното обучение на студенти по разработената МП да бъде на български език, по утвърден държавен план-прием и в платена форма на обучение (обучение, финансирано от обучаемите). Продължителността на обучение е 3 семестъра за притежаващи ОКС "бакалавър" или ОКС "магистър" по специалности от професионални направления "Транспорт, корабоплаване и авиация" и "Машинно инженерство".

Очаква се, след одобрението на Министъра на образованието и науката, обучението на студенти по съвместната МП "Техническа и застрахователна експертиза в транспорта" да се осъществява от учебната 2024/2025 година.

След подписване на споразумението, ректорите на двете висши училища подчертаха, че уникалната за България съвместна магистърска програма е с подчертано практическа насоченост, а гаранция за нейния успех е научният и експертен потенциал на преподавателите от катедрите, които ще обучават студентите. От страна на СА "Д. А. Ценов" обучението ще бъде осигурено от катедра "Застраховане и социално дело" – първата в България застрахователна катедра. От страна на ТУ – Варна студентите ще бъдат обучавани от преподавателския състав на емблематичната за висшето учебно заведение катедра "Транспортна техника и технологии", създадена преди повече от 60 години (тогава с наименованието "Двигатели с вътрешно горене и автомобили").

Дипломата за завършена степен на висше образование ще се издава от Технически университет – Варна. Завършилите съвместната магистърска програма ще получат професионална квалификация "Магистър – инженер" и ще могат успешно да се реализират като специалисти в отделите по "ликвидация на щетите" в застрахователните дружества, работещи в Раздел "Общо застраховане", както и като вещи лица, които правят автотехнически експертизи и застрахователна оценка на щетите при пътнотранспортни произшествия.