Уникални находки разкриха археолози край Тополовград при спасителни разкопки на трасе на фотоволтаичен парк. Според специалистите става въпрос за кладно погребение на знатен тракиец, който е бил част от римската армия. Погребан е с много златни накити.

Когато преди няколко дни археолозите започват проучване на терена за трасе на бъдещ фотоволтаичен парк край село Капитан Петко войвода нямат представа, че ще разкрият уникални находки. "Това е късметът на науката, късметът на всички", каза археологът Даниела Агре.

Под пръстта се разкрива кладно погребение на воин от началото на Римската епоха. Въпреки че огънят на кладата е унищожил част от среброто, има запазени уникални златни бижута, а всичко говори за това, че той е бил изключително богат.

"Има един изключителен ловен нож, сканията на който е украсена със скъпоценни камъни, мотиви, които в Тракия от този период не сме срещали", разкри Агре пред NOVA.

Воинът е погребан заедно с коня си, който също е покрит със сбруя със златни апликации. За разлика от повечето могили в региона, тази е оцеляла от иманярските набези. "Няма каменен кожух. На много места, докато проучвахме, имаше дупки от шишове", каза още археологът.

Мястото към момента се охранява от полиция. След като бъдат извадени от земята и реставрирани, за артефактите ще бъде изграден специален трезор в Тополовград. "Проучваме стъпките и ще бъде направено всичко необходимо за реализирането на тази зала", обеща заместник-кметът на Община Тополовград Красимира Атанасова.