Жена от Провадия забеляза нещо в скалите над града от своята тераса. Под манастира "Шашкъните" ясно личи издялано в скалите животно. 

"Някой от групата знае ли нещо за това животно издялано в скалата,прилича на лъв по опашката. Вгледайте се близо до дупките на скалния манастир." пита жената в социалните мрежи.

Според потребители животното е кон, но има и такива, които оприличават релефа на вълк, като напомнят, че районът е пълен с чакали.

Скалният манастир се намира в местност "Шашкъните", на около километър североизточно от град Провадия - над градския квартал Север. До обекта има изграден еко-маршрут, който преминава и през другата голяма забележителност на Провадия - крепостта Овеч.

Манастирът се състои от десет килии, изсечени на височина от около 30 метра в скалния масив, като част от тях са самостоятелни, а други групирани. Първата група се състои от три килии, следват две самостоятелни помещения и втора група, образувана от пет килии. Килиите от втората група са свързани помежду си чрез малки проходи, като три от тях са на едно ниво, а четвъртата и петата са разположени по-високо в скалата. Петата килия от тази група представлява малка гробница с каменен гроб и изсечен на стената кръст.

Манастирът е бил обитаван през XII-XIII век и тогава е бил трудно достъпен. В наши дни него е изградено мостово съоръжение, отвеждащо до килиите.