От днес до 12 септември Варна е домакин на първото издание на "Училище за архитектура и градска среда“. Фокус на проекта е крайбрежната архитектура с акценти културно наследство и инфраструктура културни дейности в градска среда и опит от Варна, Бургас, Барселона, Хамбург и други европейски градове.

Лектори в пилотното издание са утвърдени български и чуждестранни специалисти. Сред тях са директорката на испанската фондация, провеждаща престижната Награда на Европейския съюз за архитектура, арх. Анна Рамос, директорката на Гьоте Институт - България урбанистът д-р Кирстен Хакенброх. Лекция за архитектурата на българското Черноморие и ключови имена в българската архитектура ще изнесе проф. д-р арх. Росица Никифорова – експерт по културно наследство, дългогодишен университетски преподавател и съосновател на архитектурни специалности в два български университета.

Сред местните специалисти са лекторите арх. Ирина Ефтимова, позната със сайта-архив за културно наследство, представящ на най-ценните архитектурни обекти във Варна, и създателят на училището Мария Баджакова, организатор на множество младежки и културни инициативи в градска среда. Лектор е и директорът на училището – единственият българин, носител на Наградата "Млад талант в архитектурата“ към Наградата за архитектура на ЕС "Мис ван дер Рое“, арх. Моника Маринова.

Под мотото "Градът в движение“, училището ще предложи интензивна програма от лекции, теренна работа, работилница и развиване на авторски проекти на участниците за градска среда. В две специални работни срещи обучаемите ще разговарят с Главния архитект на Варна, арх. Виктор Бузев, и със заместник-председателя на УС на Съюза на българските архитекти и председател на САБ – Дружество Варна, арх. Николай Рачински.

С пълната програма на училището мое да се запознаете на: www.amorphaarchitecture.org.

"Училището за архитектура и градска среда“ се осъществява от Младежка фондация "Аморфа“ с финансовата подкрепа на Фонд "Култура“ на Община Варна.