След подадения сигнал от наша читателка за коли, хвърчащи с превишена скорост покрай пловдивска детска градина, от "Фокус" се свързахме с Георги Стоилов, директор на ОП "Организация и контрол по транспорта", за да разберем има ли план за мерки по обезопасяването на участъка.

Припомняме, че освен липсата на изкуствени неравности, ограничаващи скоростта на колите, родители се оплакват и от паркирането на автомобили от страна на входовете на ДГ "Росица" и ДЯ "100 усмивки", закривайки единствената пешеходна пътека в улицата. В сигнала нашата читателка изтъква това като създаващо  "рискови моменти за децата".

А ето и позицията на директора на предприятието: "По отношение на постоянните нарушения на закона за движения по пътищата би следвало полицаите да се погрижат и да изчистят района. Защото знам, че поне знаците там са си на място и всичко е ясно по отношение правилата за паркиране. От наша страна естествено ангажимент винаги има особено за училища, детски гради, ясли и други детски заведения", добави той.

От разговора с директора разбираме, че всъщност вече е имало питане към тях за повдигане на изкуствена неравност, но такава е нямало предвидена в генералния план за движение.

"Освен това там на мястото, когато са ходили, имало проблем с габаритите и по-скоро повече с паркингите на гаражите се има предвид, защото няма как да се ситуира тази пътека. Тогава след това искане за повдигане на неравност сме направили всичко необходимо: допълнително озвучаване и изключително много знаци, слагахме преградни пана пред градината и маркировката е освежена, но няма много след това правено за повдигнатите неравности", изтъкна още Стоилов.

Той подчерта, че тези подобрения са направени преди 2-3 месеца, докато нашите сигнали постъпиха миналата седмица. Очевидно тези мерки не са достатъчни за осигуряването на безопасна среда за децата.

"Мисля, че неравността даже не е решението. Ние имаме други наблюдения. Ще видим и за други действия, защото неравностите са половин решения и не вършат работа", каза той, като подчерта, че ще продължат да търсят решения.

Все пак директорът апелира към гражданска активност, като уточнява, че е от изключителна важност да се пише на общинските предприятия.

"Това, което сме направили са били към онзи момент възможностите, но не е лошо да ни се напише нещо пак. Може би хората отново да ни сигнализират за проблеми, да погледнем пак и да повдигнем, ако трябва въпроса да го отнесем пред КАТ за неравност или за някакъв друг вид решение. В момента сме се съсредоточили върху малко нестандартен вариант, но скоро ще започнем да го прилагаме, очакваме едно одобрение от МРРБ."

Този вариант би бил като алтернатива на неравностите: "Нестандартният вариант е това с тези кабърчета, както им казват. Такъв вид неравност, но поставена пред самата пътека, за да привлича вниманието на водача, дори и той да е разсеян в момента, за да му се засили вниманието".

Така от ОП-то обещаха да продължат да търсят подходящо решение, а от Plovdiv24.bg обещаваме да продължим да следим развитието по случая.

Велизара Ангелова