Община Чепеларе продължава изпълнението на Проект "Грижа в дома в община Чепеларе“ по процедура BG05SFPR002-2.001 "Грижа в дома“, финансирана от Европейски социален фонд плюс, чрез Програма "Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027. Проектът, който стартира на 16 декември 2022 г., първоначално беше за предоставяне на услуги на целевите групи за срок от 12 месеца. След дадена възможност от Управляващия орган и сключване на допълнителни споразумения, срокът за изпълнение на проекта беше удължен до 16 януари 2025 г., съобщиха от общината.

В хода на изпълнение на проекта се доказа огромното му социално-икономическо значение и реална помощ, която се предоставя на възрастни хора в невъзможност за самообслужване и лица с увреждания. Към момента 78 потребители получават почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги и психологическа подкрепа от наетите по проекта домашни помощници, медицински сестри и психолог.

Основната цел, която си поставя Община Чепеларе, е да осигури подкрепа в домашна среда за лица с увреждания и възрастни хора, зависими от грижа, живеещи на територията на общината. Специфичната цел е подобряване на равния и навременен достъп до качествени и устойчиви услуги на 51 потребители, включително подобрен достъп до здравеопазване и интегрирани социални услуги. Общата и специфичната цел на проекта са в съответствие с целите и приоритетите на програмата – социално включване и равни възможности. Ръководството на Община Чепеларе и екипът, който работи по социалните проекти е признателен на Управляващия орган, че удължи ползването на тази услуга, защото грижата за възрастните хора, както и за тези, които имат нужда от помощ е наш приоритет.