Удължен е срокът за изпълнение на три социални дейности по проект "Заедно можем да продължим“ в община Генерал Тошево, предаде кореспондент на Радио "Фокус" – Варна. Със споразумение е договорено да продължи изпълнението на дейностите "Здравна консултация“, "Предоставяне на психологическа подкрепа и консултиране на бъдещи и настоящи родители за формиране и развитие на родителски умения“ и "Допълнителна подготовка за равен старт в училище“. Те ще се изпълняват до 31 декември 2022 г.

Досега по този проект в добруджанската община са обхванати над 150 семейства и техните деца. Всичките те попадат в така наречените уязвими социално групи. Провеждат се групови и индивидуални консултации всяка седмица от специалисти, назначени по проекта. Срещите се провеждат в консултативните центрове в ДГ "Пролет“ град Генерал Тошево и детската градина в с. Василево. Работата в тази насока спомага за интеграцията на рисковите групи – развиват се родителски и социалните умения, като общуване, изготвяне на семеен бюджет, търсене на работа, улесняване на достъпа до различните институции, семейно планиране, контрацепция, превенция от предаване на болести по полов път, както и детско здравеопазване и др.

Назначени са специалисти по проекта - педиатър и медицинска сестра, подпомагани от медиатор. Досега те са извършили над 3 300 прегледа на деца на възраст от 0 до 7 години, като целта на услугата е превенция на детската заболеваемост и смъртност, редовно наблюдение на здравното, физическото и психомоторното развитие на бебета и деца, както и създаване на здравна култура в ранна детска възраст.



Жулиета НИКОЛОВА