С още три месеца се удължава срокът на проект BG05SFPR002-2.001-0135-C01 "Грижа в дома – община Търговище“ по Програма "Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г. Това е възможно след като Общината подписа допълнително споразумение към договора по проекта. Така включените 190 потребители ще получават предоставяните им здравни и социални услуги в дома до края на 2024 г. Ще се запазят и осигурените 35 работни места.

Към момента потребителите са от 18 различни населени места в общината. Това са възрастни в невъзможност за самообслужване и хора с увреждания. Те получават безплатни почасови медицински грижи, рехабилитация, психологическа подкрепа и консултиране в домовете си. Потребителите могат да разчитат на екипите по проекта и за доставка на храни, лекарства и продукти от първа необходимост, както и на съдействие за заявяването на неотложни административни услуги.

Персоналът, който обгрижва потребителите, се състои от 23 домашни помощници, 4 медицински сестри, двама социални работници, двама психолози, трима рехабилитатори и диетолог.

Проектът позволява при възможност да се включват и нови потребители по време на периода на изпълнението му. Документи за ползване на почасовите здравно-социални услуги могат да се подават в Центъра за почасово предоставяне на услуги на ул. "Първи май" №4. Допълнително информация за условията може да се получи на тел.: 0601 68 739.

Припомняме, че дейностите по настоящия проект за осигуряване на грижа в дома започнаха през април 2023 г. Оттогава досега са обхванати общо 260 души от общината. Услугата за доставка на храна и медикаменти до дома пък се осигурява по инициатива на Общината още от началото на пандемията от COVID-19 през 2020 г.

Общата стойност на проекта, заедно с всички подписани допълнителни споразумения, възлиза на 1,77 млн. лв.