Шестима русенски учители бяха удостоени с почетното отличие на Министерството на образованието и науката "Неофит Рилски“. Наградите бяха връчени от областния управител Драгомир Драганов, началника на Регионалното управление на образованието /РУО/ д-р Росица Георгиева, председателят на Общинския съвет академик Христо Белоев, както и заместник-кметът на Община Русе Златомира Стефанова, съобщи Областна администрация - Русе.

Наградените са: директорът на СУ "Васил Левски“ Мария Иванова-Тодорова, директорът на ОУ "Ангел Кънчев“ Жулиета Чавдарова, директорът на ОУ "Отец Паисий“ в гр. Мартен Блага Найденова, директорът на Детска градина "Незабравка“ Милослава Колева, д-р Миглена Дамянова-Радойска, която е старши учител по философия в МГ "Баба Тонка“, както и директорът на Центъра за ученическо, техническо и научна творчество Велислав Йончев.

Областният управител Драгомир Драганов определи наградата като символична, но преди всичко като изключително ценна, защото е резултат от дългогодишен труд и успехи. Благодаря на учителите, които са днес тук за професионализма, с който допринасят за устойчивото и качественото обучение на децата и учениците от Русенско. Поздравление за подхода, който имате при възпитанието и развитието на младото поколение. Днешните награди са символ на признание и доказателство за непоколебимия ангажимент към образованието на педагозите. Много се радвам, че виждам толкова добри преподавателски практики, защото знам, че те няма да бъдат просто единично явление, а ще се мултиплицират“, заяви областният управител в обръщението си.  "Горд съм, че в област Русе своето призвание са намерили просветители като Вас, формиращи утрешните лидери на страната ни“, допълни още Драганов.

От своя страна началникът на РУО д-р Росица Георгиева сподели, че е чула, че всеки, който е получил наградата е казал, че учителската професия е била неговата детска мечта. "Вие сте последвали детската си мечта и това е категоричното доказателство, че да бъдеш учител е не просто професия, а призвание, което носите в душите си и с него запалвате огъня на знанието във Вашите ученици“, каза тя и посочи, че не може да се изпише на лист хартия и прочетено за няколко минути постигнатото, но то ще живее завинаги в сърцата и душите на техните ученици и техните родители. Тя определи учителите като носители на възрожденския дух и радетели на българската просвета и култура.

Председателят на Общинския съвет академик Христо Белоев посочи, че наградените днес преподаватели са постигнали действително значителни успехи и им пожела здраве, радост, щастие и още много успехи, защото нашето общество има нужда от тях.