Община Пловдив започна отчуждаване на имоти в район “Южен" във връзка с реализацията на пробива под Централна ЖП гара. В сайта на администрацията е публикувана обява за открита процедура по принудително отчуждаване на недвижим имот, който има шест собственика, видя "Фокус". Теренът се намира на бул. "Македония“ № 4 и е с площ от 1 956 кв.м.

Пробивът под гарата ще свързва директно районите “Централен" и “Южен". Тази бърза връзка откъм булевардите “Васил Априлов" и “Руски" е с достатъчно габарити, за да поеме потока от автомобили от страната на “Централен".

Не така стоят нещата от южната страна, където инфраструктурата няма да може да поеме сериозния трафик, който се очаква. Ето защо е необходимо разширяване на улиците. В публичното пространство се появи идеята, че разширението ще засегне и част от стадион “Тодор Диев". Тогава заместник-кмета по строителство Тошо Пашов сподели, че обектът може да се използва за парк

По-късно обаче от НКЖИ опровергаха тази информация и заявиха, че стадионът не попада в обхвата на пробива. 

Сега според обявлението, което е пуснато, отчуждението е във връзка с разширение на улица и реализация на "Комуникационно-транспортен пробив под ж.п. ареал на Централна гара - Пловдив, свързващ бул. "Васил Априлов“ и бул."Македония“, одобрен с Решение № 351, взето с Протокол № 16 от 27.09.2018 г. на Общински съвет – Пловдив. 

Определената цена е в размер на 76 831,70 лв. без ДДС или 92 198,04 лева с ДДС. Ако собствениците обжалват тази цена, процедурата по разширението ще се забави.