Училището в най-малката община в България – Трекляно, става със специален статут, предаде "Фокус“. Местният парламент вече е взел решение Основно училище "Свети Климент Охридски“ в село Трекляно да бъде обявено за средищно и за защитено.

През настоящата учебна година в учебното заведение се обучават общо 32 деца, от I до VII клас. Десет от учениците са жители на община Трекляно, а останалите са от съседни общини.

Мотивите за приемането на специален статут за училището са свързани с това, че ако то бъде закрито, ще се наруши достъпът до образувание на децата. Самите критерии се определят с акт на Министерски съвет и са свързани с обективните географски фактори, наличието на инфраструктура, отдалечеността и капацитетите на най-близкото друго училище.

В треклянското училище е въведена целодневна организация на учебния ден и изхранване на децата. Закуската и обедното меню е безплатно, както и пансионът за учениците. Осигурено е и безплатно ежедневно извозване за децата от община Трекляно и един път седмично за учениците, живущи в други населени места.