В Кюстендил беше представена нова екологична инициатива, която ще бъде реализирана в общинските учебни заведения, предаде репортер на "Фокус“. Идеята е часът на класния да започва  след като всяко дете донесе и предаде поне една  пластмасова бутилка.

Инициативата е на основните училища в град Кюстендил, подкрепена от общината. Целта е вместо да виждаме отпадъците по зелените поляни и реките на Кюстендил те да се събират  в специално поставени съоръжения в двора на всяко училище,  а след предаването им средствата ще постъпват в училищните колективи. Инициативата беше приветствана от кмета на Община Кюстендил Петър Паунов. "Това е една много позитивна и благородна инициатива“, допълни кметът.

"В училище едно от нашите основни задължения е екологичното възпитание, но както повечето неща до сега винаги нещата са били теоретични. С тази акция ние започваме едно наистина практическо и реално осъществено екологично възпитание на нашите деца, а надявам се и на кюстендилските семейства. Правим една обратна педагогика, а именно да възпитаме децата, които да възпитат родителите, че пластмасовата бутилка не бива да отиде в общия отпадък“, разказа преподавателят Евгени Серафимов.

В дворовете на всяко едно от общинските училища ще бъдат поставени специални съоръжения, в които децата да могат да изхвърлят пластмасови бутилки, които са донесли от домовете си. Общината ще подпомогне поставянето на съоръженията. Ще бъде организирано и извозване на събраните пластмасови бутилки.

Венцеслав ИЛЧЕВ