10 ученици от Лесотехническа професионална гимназия и ПГ "Д-р Иван Панов“ заеха отговорни постове в общинското управление на Берковица в навечерието на Деня на българската община.

Младежите бяха сърдечно посрещнати от кмета на Община Берковица Радослав Найденов, който ги запозна със структурата на местната власт, работата на администрацията, Председателя на ОбС, зам.-кметовете, директорите на дирекции и експерти в общината. Кметът им разказа историята на празника за Деня на българската община и един любопитен факт – гербът на Община Берковица първоначално е бил емблема на ПГ "Д-р Иван Панов“ и в последствие общината взела решение това да стане нейния герб.

Той допълни още, че: "Администрацията трябва да е максимално отворена за гражданите“. От Председателя на Общински съвет-Берковица Иван Кирилов, учениците научиха факти за града под Ком, с които трябва да се гордеят – Берковица е град от самото си съществуване, в миналото е била кааза с 94 населени места, тук са родени Йордан Радичков, Доньо Донев и др.

Във връзка с инициативата за младежко общинско управление, чрез жребий, на кметския стол седна Марк Валентинов от ПГ "Д-р Иван Панов“. За него това бе голямо предизвикателство, защото трябваше да се запознае отблизо с работата на кмета и да обобщи предложението на своите млади колеги към ръководството на Община Берковица.

Негови заместници бяха Борис Стефанов и Борис Димитров. Председател на ОбС-Берковица стана Теодора Иванова. С Дирекция "Финансово-счетоводни дейности, местни данъци и такси и общинска собственост“ се зае Нейджъл Рачкова, а Михаела Захариева пое Дирекция "Строителство и устройство на територията, програми и проекти, обществени поръчки, земеделие, гори и екология“.

Главен счетоводител стана Донко Харалампиев, секретар на ОбА бе Марко Георгиев, поста на PR зае Коста Димитров. С работата на терен и констатирането на локални сметища се сблъска младият инспектор "Околна среда“ Радослав Бориславов. От първо лице той се запозна как се прилагат екологични политики, научи повече за опазването на природните ресурси и предизвикателствата в сферата на отпадъците.

След като станаха част от екипа на администрацията, учениците се заеха със задълженията си и направиха самостоятелна оперативка, на която обобщиха няколко предложения: ремонт на ВИК инфраструктурата в общината, асфалтирането на улици и състоянието на пл. "Йордан Радичков“.

Кметът Радослав Найденов прие всички предложения и ги отчете като "добър резултат“ от работата на младежите. Той ги поздрави и им пожела бъдещи успехи в средното и висше образование и да се върнат отново в Берковица, защото тя заслужава млади и активни хора. Кметът връчи на всеки един ученик "Сертификат за участие в младежко общинско управление“ и билет за предстоящата театрална постановка в НЧ "Иван Вазов-1872“-Берковица.