По повод 20 септември, който е ден без загинали на пътя, Областна администрация – Пловдив организира съвместна инициатива с МВР-Пловдив, Община Пловдив, район "Тракия“ за безопасното пресичане на учениците на пешеходна пътека пред СУ "Софроний Врачански“, предаде репортер на "Фокус".

Сред присъстващите бяха заместник областният управител Атанас Ташков и кметът на район "Тракия“ Костадин Димитров.

Децата от първи клас на училището пресякоха спокойно с помощта на своята класна, по-големите ученици и гости на събитието. В ръцете си те държаха популярни пътни знаци, картинки на светофарна уредба, както и табелка с наслов "Да бъдем разумни, предвидливи и да намалим скоростта." Те гордо обясняваха, на кой знак се пресича на пешеходна пътека и на кой се спира.

"Мисля, че тази инициатива трябва да продължи и занапред. Надявам се, че нещата напред във времето сами ще се от регулират и да имаме по-голяма безопасност на пешеходните пътеки. Безопасността за нас е много важна", категоричен бе Костадин Димитров.

Той сподели, че пред тази пешеходна пътека няма намаляващи скоростта елементи, а всички други училища по улицата "Съединение" имат такива.

"Основната цел е да повишим безопасността в движението както на пешеходците, така и на водачите. Ние като администрация, която подкрепя тази инициатива, утре ще бъдем без автомобили и призоваваме и колегите да се предвижват с градския транспорт или пеша.", каза областния управител Атанас Ташков

За финал децата изпълниха песничка, свързана с безопасното пресичане.