Ученическа надпревара "Проучи и намери в библиотеката и музея" организираха Регионална библиотека "Николай Вранчев" и Регионален исторически музей "Стою Шишков" по повод празника на Община Смолян и отбелязване 112 години от Освобождението на Родопите.

Това е първа подобна съвместна инициатива между двете институции, но премина при изключително голям интерес от страна на участници и публика и даде заявка за повторно провеждане в бъдеще, съобщиха от библиотеката.

В надпреварата се включиха осем отбора, състоящи се от по двама участници, ученици от 8-ми или 9-ти клас от средни учебни заведения в гр. Смолян. Състезанието протече в търсене от всеки отбор на общо 8 обекта -  по 4 в библиотеката и музея. Подбраните за играта музейни експонати и библиотечни документи бяха свързани с темата за Освобождението на Средните Родопите и Балканската война - 1912 г.

Целта на надпреварата бе участниците да разкрият имена на автори, които са създали исторически публикации във връзка с търсената тема, също заглавия на книги и статии, които се съхраняват в Регионална библиотека – Смолян. В музея учениците издирваха имена на личности, свързани с национално-освободителните борби и освобождението на Родопите, както и ценни музейни експонати. И в двете институции състезателите имаха за задача да открият произведения на изобразителното изкуство, свързани със Освобождението на Родопите.

Обекти в Регионален исторически музей:

- Знаме на Районната чета в Ахъчелебийски район. Копие

- Военен орден "За храброст“ ІV ст., 2 клас

- Пушка, марка "Уинчестър“, модел 1866 г. Принадлежала на Капитан Петко войвода

- Картина "Войнишкото хоро около полковник Серафимов“

Обекти в Регионална библиотека – Смолян:

- Лукаш, Константин. Боевете за освобождението на Пашмаклийско през 1912 г.

- Андрей Печилков. Балканската война и Освобождението на Средните Родопи

- Рота от 21-ви пехотен Средногорски полк, с. Райково, 1912 г. ДА – Смолян

- Ж. Чолаков. "Портрет на полковник Серафимов"

По време на надпреварата състезателите се възползваха от правото си да търсят съдействие от библиотекари и музейни работници. Основен фактор за победа бе най-бързо намиране на осемте обекта и правилно изписване анотацията към всеки от тях.

Отборът на СУ "Паисий Хилендарски" бе най-бърз в ученическата надпревара и приключи състезанието с време от 23 мин. и 09 сек., последван от отбора на ПГИ "Карл Маркс" с време 23 мин. и 14 сек. и ППМГ "В. Левски" с време 24 мин. и 38 сек. За победителите двете институции бяха подготвили награди-рекламни материали и USB устройства, а всеки състезател получи грамота за участие.

Специални благодарности към достойно представилите се отбори на СПГТС "Никола Й. Вапцаров", ЕГ "Иван Вазов", СУ "Св. Св. Кирил и Методий", ПГТТ "Хр. Ботев", ПГПИ – Смолян.