През изминалото лято отново ученици от СУ "Антим I", мотивирани от своите преподаватели, участваха в Space Camp Turkiye – един от двата космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA, намиращ се гр. Измир, Турция.

Пламен Севдалинов Димитров участва в лагера с пълна стипендия от Център за творческо обучение-координатор по програмата за България, а участието на Михаил Севдалинов Метахчов е осигурено от Община Златоград, съобщиха от училището.

Чрез интерактивни симулации, свързани с Космоса младежите развиха умения за работа в екип, подобриха комуникацията помежду си и възпитаха лидерски качества у себе си в динамична и забавна среда.

Занятията в лагера включваха реални тренажори и симулатори на живота и работата в Космоса. Участниците обличаха скафандри, тренираха на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробваха движенията в безтегловна среда, упражняваха се в предната палуба на совалка, проектираха колония на Марс. Пламен и Мишо научиха много за  физическата, интелектуална и психическа подготовка на астронавтите.

Програмата продължи една седмица и се проведе изцяло на английски език от специално подготвени обучители и специалисти. Космическият център даде възможност на момчетата да работят със съвременни технологии в областта на астрономията, роботиката, астро-физиката и биологията.

След преминаване на програмите Пламен и Михаил получиха сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.