Акция за подхранване на птиците през зимата се проведе днес в търновското ОУ "Бачо Киро“. Учениците от V Б клас, заедно с техника на училището, монтираха върху стволовете на дърветата в двора специални храни за птици, съобщават от школото. Храните, които представляват пресовани семена, ядки и ларви, са осигурени на училището от производител на специални храни за птици от Павликени.

"От фирмата работят по договори с различни градове в Европа, както и снабдяват община Велико Търново с доставки за изхранване на птиците в парк "Света гора“. Съществува европейска директива, според която местните видове птици трябва да се подхранват през зимата“, обясни директорът на училището Владимир Николов. Той допълни, че акцията е част от програмата за отбелязване на 50-годишния юбилей на ОУ "Бачо Киро“, както и във връзка с предстоящото откриване на STEM кабинет по природни науки.

Децата са подготвени за грижата за птиците от своята учителка по предмета "Човек и природа“ Антоанета Димитрова. По време на инициативата те си припомниха, че за разлика от прелетните лястовици и щъркели, в България целогодишно живеят врабците, гълъбите, враните, синигерите, а през зимата е по-трудно да си намират храна.