Ученици от ПГЕЕ "Мария Кюри“ Сливен представиха два свои проекта в Националното състезание "Младежко Техническо Творчество“, който се проведе за 7-ма поредна година в Горна Оряховица. Изложението има за цел да мотивира учениците да развиват своя творчески потенциал. В конкурса участват ученици – индивидуално и групово, студенти и младежи, работещи във фирми, използващи иновативни изделия и технологии в областите: мехатроника, машиностроене, електроника и електротехника, роботика и приложна механика.

В националното изложение се състезаваха 47 отбори на университети, професионални гимназии, средни училища и клубове от цялата страна. Тази година в отбора на ПГЕЕ "Мария Кюри“ участваха учениците: Ваня Иванова и Емирхан Еминов от ХIБ клас, специалност: "Електрообзавеждане на производството“, Николай Костадинов ХIА, специалност: "Приложно прорамиране“ и Виктор Панайотов от ХIIA клас, специалност: "Компютърна техника и технологии“, които се представиха с два проекта.

Единият проект, представлява енергийно ефективно производство, чрез смарт технологии. Проблемът, който решава е свързан с идеята за намаляване на електрическата енергия, която се ползва в производството. Вторият проект е интерактивна маса. Посетителите проявяваха интерес към разработките на учениците, а те с желание обясняваха и демонстрираха как работят. За проектите си сливенските ученици получиха от организаторите поощрителна парична награда и ваучер за електронни компоненти от фирма "Елимекс“.Изложението се организира за седми пореден път и има за цел да мотивира учениците да развиват своя творчески потенциал.В конкурса участват ученици – индивидуално и групово, студенти и младежи, работещи във фирми, използващи иновативни изделия и технологии в областите: мехатроника, машиностроене, електроника и електротехника, роботика и приложна механика.