Двадесет ученици от Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт "Йордан Захариев“ – Кюстендил участваха в проект "Образователна мобилност на гражданите“, финансиран от програмата "Еразъм +“, съобщиха за "Фокус“ от учебното заведение. Ръководители на групата са Даниела Радкова-Василева и Станислав Андонов.

Групата ученици проведеде своите занимания в градовете Синтра и Лисабон. Те се запознаха с функционирането на редица компании и институции и посетиха част от забележителностите в Португалия. Всички дейности бяха осъществени по проекта "ЕКО-номика: екологични практики и стандарти в професиите от икономическата сфера“.

Учениците се запознаха с устойчиви екологични практики в една от водещите компании за безалкохолни напитки. Там им беше представена историята на популярната напитка и асортимента от продукти, които произвеждат.

"Следващото посещение беше в първата градска ферма с кръгова икономика в Португалия.  Учениците се включиха активно в лекция на тема "Социален маркетинг“ и разработиха стратегии за успешно развитие на бизнеса.  Всички дейности, които учениците извършиха, им помогнаха да усвоят нови знания и умения за въвеждането на екологични практики и стандарти в професиите от икономическата сфера  и  как една компания да бъде успешна“, споделиха ръководителите на групата.

Те посочиха, че през целия период на обучението работния език е бил английски, което е довело до развитие на комуникативните умения и представяне пред публика на учениците. "Уникална възможност имаха нашите ученици да се докоснат до историята, културата, природата и традициите на Португалия“, каза от учебното заведение.