Професионалната гимназия по туризъм "Д-р Васил Берон“ във Велико Търново завоюва трето място в категорията видеофилм/компютърна презентация на Третия национален ученически конкурс "Времена и будители“. Това съобщиха от училището. Награденият филм "Безсмъртното дело на търновските учители въстаници от 1876 г.“ е изработен от Десислав Христов и Надежда Кочева, ученици от XII a клас, специалност "Организация на туризма и свободното време“. Консултант е Бистра Стефанова, учител по история и цивилизация.

Националният ученически конкурс "Времена и будители" се провежда през две години. Тазгодишното, трето издание, е посветено на 145 години от Априлското въстание и участието на български учители в тази най-масова и героична проява на националноосвободителното движение през Възраждането.

Целта на конкурса е да насочи вниманието на младите хора към историческата памет, да стимулира техния интерес да откриват и възраждат личности и събития, които предизвикват национална гордост. В третото издание се включиха над 200 участници от цялата страна – индивидуално и в екипи от двама, трима и повече ученици, представени са 83 мултимедийни презентации. Наградените и номинирани мултимедийни презентации ще бъдат включени към тематичните видеопанорами, които се предлагат в кинозалата на музея.