Кметът на Казанлък Галина Стоянова и председателят на БАН акад. д.м.н Юлиан Ревалски в петък официално откриха XV-та научна конференция “Проблеми и изследвания на тракийската култура", предаде репортер на "Фокус". Градоначалникът пожела успех на научният форум и изрази убеждението си, че в на финала ѝ ще се роди темата за следващата. 

Галина Стоянова изказа благодарност към директора на исторически музей “Искра" д-р Момчил Маринов и на гл. уредник Меглена Първин за организацията и изрази надежда всички научни доклади, изнесени в Казанлък, да бъдат публикувани в годишното издание на БАН.

Председателят на БАН акад. д.м.н Юлиан Ревалски отбеляза, че 15 години за една конференция говорят само за голямото значение на темата “Траки". Академик Ревалски подчерта, че Долината на тракийските царе има своя принос към световната съкровищница и ние може само да се гордеем от този факт.

Три държави представиха своите научни разработки в рамките на два дни. Фокусът тази година бе върху решаването на проблеми и поощряването на изследвания в сферата на тракийската култура.

18 научни доклада бяха представени пред присъстващите. Участие взеха учени от България, Италия и Иран. И тази година бе продължена една от традициите на конференцията – представяне на изследвания, свързани с паметници от района на Казанлъшката долина. Такива са докладите, посветени на изображения на съдове от Казанлъшката гробница, на елементи от въоръжението от гробницата на Севт III, на погребални практики от могила 4, от некропола на Севтополис и на пътната мрежа в Долината през Античността. 

Професор Николай Овчаров представи доклад “Персийски влияния и средновековната българска култура". След края на конференцията участниците имаха възможността да посетят гробично-култовия комплекс “Оструша" и Археокомплекс “Светът на траките".