Учебният процес в Сливенска област остава присъствен, въпреки повишената заболеваемост и минаването на границата от 500 заразени на 100 хил. души население. Осигурени са тестове за децата, получени са нови 30 хиляди теста, съобщи пред журналисти началникът на РУО Сливен Кристияна Станкова.

"Това, че е премината границата на заболеваемост над 500 заразени на 100 хиляди население не означава, че децата трябва да минат в режим на онлайн обучение. Когато има осигурени тестове, децата се обучават присъствено при спазване на всички разпоредени противоепидемични мерки. Ако има някаква промяна на нива министерства и спуснат към нас нови правила, тогава може да се очаква някаква промяна в режима на обучение“, допълни Станкова.

"Самите училища си имат раздадени тестове за две или три тествания, при нас в РУО има резерв и днес следобед ще дойдат 30 хиляди теста. Няма място за притеснения, обезпечен е процеса на тестване за всички общини на територията на Сливенска област“ , поясни Кристияна Станкова.

"Следим ситуацията имаме непрекъснато информация от директорите. За сега докато беше ниска заболеваемост имахме малко деца с положителен тест, но с повишаване на заболеваемостта има повече положителни резултати от тестовете, които по-късно биват потвърдени при повторно изследване. Това е индикация, че тестовете си вършат работата“,допълни тя.

През последната седмица в областта има новозаразени 37 ученици и 14 учители.