УМБАЛ "Лозенец“ обяви, че в периода от 11 до 16 ноември ще проведе безплатни кардиологични прегледи, посветени на Международния ден за борба с диабета, който се отбелязва на 14 ноември. Инициативата цели да акцентира върху значението на контрола на сърдечно-съдовите рискове и да стимулира устойчивото понижаване на стойностите на триглицеридите и кръвната захар, с цел превенция на исхемична болест на сърцето и остър миокарден инфаркт.

Прегледите ще се провеждат в периода 11-16 ноември от 14:00 ч. до 19:00 ч., след предварително записване на тел. 02/96 07 682. 

"Сърдечно-съдовите заболявания и диабетът са тясно свързани и взаимно влияят върху здравословното състояние на пациентите. Диабетът значително повишава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, като високите нива на кръвна захар увреждат кръвоносните съдове и водят до атеросклероза, хипертония и други сърдечни проблеми. От друга страна, сърдечно-съдовите заболявания могат да усложнят управлението на диабета, тъй като те пречат на нормалния приток на кръв и кислород към органите и тъканите, което затруднява контрола върху кръвната захар и увеличава риска от усложнения. Тази кампания е част от ангажимента ни да предоставяме висококачествена грижа и да помагаме на пациентите да водят по-здравословен начин на живот“, коментира проф. Николай Димитров – началник клиника.

Скрининговата програма е напълно безплатна и достъпна за всички!

Прегледът включва измерване на артериално налягане, определяне на сърдечно-съдовия риск, ЕКГ, корекция и оптимизация на антиисхемичната и/или антихипертензивната терапия. При необходимост и след провеждане на лабораторни тестове, пациентите ще бъдат хоспитализирани за допълнително провеждане на ехокардиография, СКАГ, холтер ЕКГ, стрес ехокардиография, 3D ехокардиография, сърдечен магнитен резонанс.