В Твърдица подготвят 21-то издание на фолклорния събор "Пролетни игри и обичаи – Цветница". Tази година празникът ще се състои на 17 април, съобщават от пресцентъра на общината, които заедно с читалище "Св.св. Кирил и Методий – 1914" са организатори на събитието.

От 2015 г. съборът има конкурсен характер без ограничение за възрастта на участниците. В рамките на посочения регламент се възпроизвежда пролетен обичай, пролетни игри и танци, обредни песни с подчертана специфика на фолклорната култура на съответното селище.



В събитието може да се включат детски, младежки колективи и колективи от възрастни от региона и страната с възпроизвеждане на пролетни обреди или фрагменти от пролетен обред – Трифоновден, Харалампий, Власовден, Сирни Заговезни, Първи март, Маскарадна обредност, Кукери, Буенец, Тодоровден, Свети 40 мъченици, Лазаруване, Великден, Гергьовден. Изпълнителите може да са танцови колективи, както и индивидуални – певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи.

Гостите могат да участват в демонстрации на традиционни занаяти и приложни изкуства, приготвяне на ястия от местната кухня и др.

Заявки за участие ще се приемат до 25 март.