15 автори си дават среща в Бургас с изложбата "Българско присъствие: цветове и истории“. Тази вълнуваща експозиция показва над 50 произведения в зала "Георги Баев, "КЦ "Морско казино". Откриването е днес, 1 юли, от 19.00 часа. В експозицията са включени живописни произведения, рисунки, фотографии и дизайнерски огледала.

Това, което обединява различните стилове и артисти, е връзката им с България. Голяма част от авторите живеят и творят в чужбина, а други са се завърнали в родината след дълго пребиваване в Европа, Азия, Австралия и Сащ. Интересен факт е, че творците не се познават, а се срещат за първи път по време на изложбата в морския град.

Днес кметът Димитър Николов поздрави организаторите и пожела успех на благородната им мисия, която стартира от Бургас.

"Благодарим за подкрепата да реализираме това първо събитие. Аз не съм от този град и не се бях прибирал три години в страната. По стечение на обстоятелствата празнувах Коледните и Новогодишните празници тук и много ми хареса градът. Живял съм 7 години в САЩ, но тук е прекрасно, спокойно и имаш време да общуваш с приятелите си. В чужбина този лукс го няма", сподели по време на срещата с кмета на Бургас Радостин Андреев, който е основен организатор на събитието и администратор на голяма група в социалните мрежи за българи, живеещи в чужбина.

На срещата присъстваха още Диди Катеринова и бургазлийката Венета Златинова, която след 20 години в Сингапур се връща в родния град. Две години по-късно е щастлива с избора си.

Инициативата се реализира с подкрепата на Община Бургас.

Участници в изложбата: Ромил Калинов, Лили Петрова - ЛуЛу, Росина Ганчева, Росица Трифонова,Татяна Козарева, Райна Недялкова, Мария Енгстад, Милена Тане, Гинка Чалдъкова, Ивелина Дагсволд, Екатерина Вебер, Диди Катеринова, Венета Златинова, Антония Лазова, Габриела Янева и др.