Творци от целия свят участват в арт пленер в Павликени. Проектът "Павликени и светът“ се случва за 13-ти пореден път, припомнят организаторите от Община Павликени, които са подкрепени от фондация "Аматерас“ и Народно читалище "Братство – 1884“, предаде кореспондент на "Фокус“. През тази година в събитието участват автори от България, Кипър и Франция. Тенденцията за създаване на произведения с екологична насоченост и хуманни послания продължава. Миналата година беше показана колекция "Павликени и светът“, която демонстрира огромния обхват от идеи, техники, послания с богато разнообразие от уникални произведения в различните медии - графика, колаж, хартиено изкуство, скулптура, инсталация, живопис, рисунка, фотография, калиграфия, керамика, текстил и дигитално изкуство.

В годините партньорството на Община Павликени и фондация "Аматерас“ успяха да създадат нова представа за съвременното изкуство и поставиха Павликени на важно място в европейската културна карта. Колекцията, която беше генерирана, е с произведения на съвременното изкуство, което я нарежда сред уникалните явления в страната. Тя е важна за развитието на междукултурния диалог с различни държави, обогатяват културния живот в България.

Авторите, избрани да участват тази година, са:

· Кипър - Инчи Кансу, Исмет Тартар, Емел Семиоглу, Есер Кечечи, Раиф Кизил и Кемал Каймаз

· Франция - Брюно Давид, който в годините е оставил трайна следа в колекция "Павликени и светът“

· организаторите от българска страна - Тодор Тодоров и Даниела Тодорова.

Изложбата ще се фокусира предимно върху произведения в хартиеното изкуство, в нейното огромно разнообразие. Авторите са известни със своите предпочитания към експеримента, фината естетика и новаторството. Част от авторите са членове на Световната асоциация на авторите работещи с хартия IAPMA. Имат подчертани предпочитания към естествените материали и рециклиране. В изложбата ще бъдат показани и интерактивни музикални скулптури на Тодор Тодоров, известен със своя нестандартен подход в скулптурата.

Пленерът в годините стана много популярен и това спомогна за развитието на културната политика на Община Павликени. Дългогодишното сътрудничество между Фондацията и Общината създадоха културни мостове между Павликени и различни държави. Този проект е много ключово събитие, което поставя Павликени на важно място в културната карта на България и дава европейски облик на града.

Изложбата ще бъде открита на 8 юли в Народно читалище "Братство -1884“ - Павликени.