Творческо ателие по калиграфия ще се проведе в учебния музей към Регионалния исторически музей във Варна (Бул. “Мария Луиза" 41). Ателието ще се проведе утре - 4 ноември (събота) от 15 до 16:30 ч. Подходящо е за деца и младежи от 8 до 18 години.

Изкуството на красивото писане е приятно и смислено занимание. Чрез интерпретиране на различни калиграфски стандарти, ще бъдат учени основни характеристики, които биха помогнали за хармонизиране на почерка и пътя на личността.

Преподавател е д-р Маргарита Дончева, завършила Националната художествена академия, специалност "Плакат и визуална комуникация". Защитила е докторска дисертация "Буквеният знак в детското възприятие" – НХА, в която анализира историята на писмеността и връзката й с развитието на личността. Изследва дисциплината "Краснописание“ във Възрожденското училище, както и прави опит за графологичен анализ на почерците на някои от великите личности от това време – Васил Левски, Христо Ботев, Антим I и др. Създател е на творческото ателие "калИГРАфия" и е организирала множество курсове по калиграфия в различни градове на страната.

Учебният музей към Регионален исторически музей – Варна е първият детски музей в България. Преживяването в уникалното пространство изпълнено с паметта на човешката цивилизация е преоткриване на историята във всеки един от нас.

Такса за участие – 30 лв., за две деца от семейство по 25 лв.

Всички материали са осигурени. Необходимо е предварително записване на hubavopisvarna@gmail.com.