“Фрагменти“ носи името изложба - живопис с картините на изтъкнатия Ганчо Карабаджаков, която ще зарадва ценителите на изкуството от 24-ти юни до 2-ри юли 2024 г. във Варна. Откриването е в понеделник от 16:00 до 19:00 часа на ул. "Драгоман“ 12, където в Арт Галерия Le Papillon оживяват приказно-ироничните истории на Ганчо Карабаджаков. Обичан художник и уважавана обществена личност, Ганчо Карабаджаков остави след себе си богато наследство, закодирано в послания за съвсем обикновени, но в същото време общовалидни и вечни ценности. В експозицията са включени творби от няколко колекции от различни периоди и подреждайки отделните "Фрагменти“ ще се потопим в сладкодумните му притчи. Опирайки се на традициите на иконописта, картините на автора имат силно емоционално въздействие, предизвиквайки усмивки, щастие, радост чрез персонажите, изобразени в тях. Цветовата гама, настроението и темите са типично разпознаваеми – вибриращо свежи, жизнеутвърждаващи и общочовешки. Неговите герои живеят в един паралелен свят, който не се променя и всичко следва своя естествен ход. Различни са само персонажите и техните емоции, поставени в конкретна ситуация и зрителят съпреживява с тях ежедневните, на пръв поглед не толкова значими събития, които обаче са парченца от калейдоскопа на човешкия живот – "Задявка“, "Първа среща“, "Семейство“, "Очакване“, "На път“.

С характерния си ярък колорит и наивистичен подход, Ганчо Карабаджаков грабва вниманието и пресъздава не само битови и еротични сюжети, типични за балканските народи, но и прекрасни библейски и исторически сцени. Отличителна за стила му е меката и ненатрапчива гротеска, с която изгражда облика на своите герои. А те – мъже, жени, деца, кучета, котки, кози и птици се въртят в оригинални композиции, обичат се и се радват на живота, извън времето и пространството. Попаднал веднъж в приказния свят на неговите персонажи, зрителят ги усеща близки и ги припознава при всяка следваща среща, а характерната стилизация и повтаряемост на образите ги прави запомнящи се. Личността с нейните емоции и преживявания е центъра на неговите композиции, а главното чувство е радостта от живота. Дори и в ежедневна битова сцена усещането е за приповдигнато настроение и в съзнанието на зрителят съвсем естествено и непринудено изникват въпросите за важните "малки“ неща и личната нагласа и възприятия на всеки човек. Защото макар със средствата на наивистичния подход, на пръв поглед с весело и безгрижно отношение, стойностното изкуство винаги въздейства чрез отправените послания, стига човек да притежава сетива за тях. Или както споделя самият автор: "Изкуството трябва да носи радост както на самия творец, така и на неговата публика.“

Определян като един от най-добрите фигурални живописци, Ганчо Карабаджаков е от художниците, оставящи трайна следа във времето и съхраняването на паметта на такива творци е една от мисиите на галерията.