За 62-ри пореден път Великотърновският унивеститет "Св. св. Кирил и Методий" - първото извънстолично висше училище у нас откри своята академична година, предаде кореспондент на "Фокус"

Хиляди студенти, родители, преподаватели и служители на търновската Алма матер се включиха в празника днес. Тържеството, по традиция, се проведе пред паметника на светите равноапостоли и патрони на университета - братята Кирил и Методий. 

Пръв приветствие към студентите отправи ректорът проф. Димитър Димитров, който им пожела здрава и успешна академична година, като ги призова да работят усилено за доброто име на университета и за увеличаването на престижа му както у нас, така и по света. На първовкурсниците проф. Димитров каза, че вярва, че ще обикнат и Велико Търново, и университета и те ще останат завинаги в сърцата им. 

През настоящата учебна година ВТУ “Св. св. Кирил и Методий" реализира рекорден прием, като прага на висшето училище прекрачват около 5000 нови студенти, докторанти и специализанти.  

Всички те днес се заклеха пред ръководството на университета и официалните гости, че с устрем ще следват академичните правила и съвети, ще пазят и развиват престижа на търновската Алма матер.

Тази сутрин по повод големия християнски празник Покров на Пресвета Богородица и началото на новата академична 2024-2025 година в университетския храм "Свети Евтимий, патриарх Търновски“ бе отслужена света литургия.