От съвсем скоро в двора на кметството на крайморското село Камен бряг има малка, но много интересна астрономическа обсерватория. Тя работи от близо месец и е създадена по трансграничния проект, по който Историческият музей в Каварна е партньор на няколко образователни и културни институции в румънския град Констанца - "Съвместен отворен прозорец към мистериите на Вселената“, предаде репортер на "Фокус". Съоръжението е оборудвано с много скъпа и съвременна техника, която позволява наблюдение на небесни тела от любители, туристи, студенти, ученици и всички, които обичат звездите и планетите.

Проблем обаче се оказва обслужването на наблюденията, защото са необходими астрономи с нужните познания в областта, които да насочват любопитните посетители и да им дават научни обяснения. Това сподели на пресконференция в Каварна директорът на Историческия музей в морския град Пенко Георгиев.  

На този етап са определени два дни от седмицата до края на август - сряда и петък, в часовете от 21:00 до 01:00, когато граждани могат да посетят астрономическата обсерватория и при подходящи метеорологични условия да наблюдават звездното небе и различни планети, като Сатурн например. 

На този етап музейни специалисти влизат в ролята на астрономи, но желанието на ръководството на музея е да бъде назначен специалист, дори е обявена свободна позиция чрез Бюрата по труда в областта. Сред амбициите на културната институция е да се предлага и научен туризъм, защото потенциалът на региона го позволява.

Обсерваторията разполага със стационарен телескоп, камера с висока резолюция и мобилен телескоп, закупени от Историческия музей в Каварна. Инвестицията по проекта възлиза на 68 768 евро без ДДС. Изготвен е календар на явления, които могат да бъдат наблюдавани. Това, което скоро предстои, е на 31 август - Синя Луна. Явлението се получава, когато в началото и в края на някой календарен месец настъпват пълнолуния, както е този август. На 28 октомври пък ще има лунно затъмнение - частично с малка фаза, последното за годината и ще може да бъде наблюдавано удобно от нашата страна. 

В края на годината на 14 декември около 21:00 часа ще се наблюдава максимума на метеоритния поток Геминиди. След полунощ радиантът на потока е вече високо в небето, което подобрява условията за наблюдение.

Жулиета НИКОЛОВА