Единадесет са училищата във Великотърновска област, за които се търсят директори от началото на 2024-а година. Това показва справка на "Фокус" със сайта на Регионалното управление на образованието в старата столица. За четири от образователните институции конкурсите са прекратени със заповед на директора на РУО, а причината е липса на кандидати. Нито едно заявление не е подадено за ОУ "Васил Левски“ в Леденик, където децата са малко. Нулев е интересът и към поста за ОУ "Св. Климент Охридски“ във Виноград, СУ "Св. Климент Охридски“ в Камен и СУ "Св. Климент Охридски“ в Сухиндол.

Конкурси за избор на директор към този момент текат в седем училища в областта. За община Велико Търново образователните институции са две. Това са Хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий“ във Велико Търново, чийто директор Павлин Витанов успя буквално да възкреси училището, което увеличи учениците си тройно и четворно, както и ОУ "Христо Ботев“.

Нови директори се търсят и в няколко горнооряховски села - за ОУ "Св. Паисий Хилендарски“ в село Паисий, ОУ "Отец Паисий“ в Писарево, ОУ "Климент Охридски“ в Драганово и ОУ "Св. св. Кирил и Методий“ в Поликраище. Конкурс е обявен и за НУ "Иван Вазов“ в стражишкото село Царски извор.

Кандидатите за ръководители на школата трябва да имат минимум 5 години стаж като учители, както и да имат завършена магистратура.

Конкурсът преминава с писмен изпит, който включва решаване на тест. Той ще се проведе на 27 февруари в сградата на РУО. Втората част на конкурса е събеседване с кандидата, което включва решаване на казуси и защита на концепция.

В областта има още 21 учебни заведения, за които ще бъде обявен директорки конкурс на по-късен етап.