Дали скоро ще бъде решен казуса с градския транспорт в морския град?

Провокиран от въпрос на Varna24.bg, отнасящ се до решението на проблема със ситуацията в общинското дружество, председателят на Общинския съвет Христо Димитров заяви, че конкуренцията в сектора е много правилен начин за развързване на заплетения казус. Преди години – част от автобусните линии във Варна бяха дадени на концесия. Тогава нямаше проблеми, тъй като общината не се занимаваше с пълния казус, а само с частични проблеми. Кандидатстването по европроект обаче задължи Общината да прекрати тези договори, тъй като помощ може да бъде дадена само на дружество, което не е в конкурентна среда. Така отпаднаха частните автобуси.

Ще проверя кога изтича срока за европроекта, за да се мисли отново за друга ситуация. Няма нищо по-добро за гражданите, освен конкуренцията между превозвачите, коментира за Varna24.bg председателя на местния парламент Христо Димитров.

В конкурентна среда цената на билета е една и съща – определя се от Общинския съвет, независимо колко и какви са икономическите субекти на пазара. Най-важното е, че гражданите получават много по-качествена услуга.

Общината също печели, тъй като има само контролни функции.

Припомняме, че в петък кметът Благомир Коцев свика пресконференция по проблема с "Градски транспорт“. Съобщено бе, че Община Варна ще възложи независим финансов и функционален одит на всички публични предприятия и общинските дружества. Вече се работи по бюджета за следващата година, като основен фокус е налагането на стриктна финансова дисциплина на всички нива и спазването на най-добрите стандарти. В Община Варна има твърде много звена, които не се управляват и не работят ефективно и в които не се налага нужният финансов контрол. В това число са общинските търговски дружества – общо 16 на брой - всички те, с ръководства, назначавани от Общинския съвет, а не от кмета. Пет от тях са ключови за града - "Пазари" ЕАД, "Обреди" ЕООД, "Градски транспорт" ЕАД, "Дворецът на културата и спорта" ЕАД и "Ученическо и столово хранене" ЕАД. Останалите са шестте Диагностично-консултативни центъра, три специализирани болници, дентална клиника и медицински център за рехабилитация, уточни Коцев. Той напомни, че не за първи път повдига темата за смяна на ръководства в структури, където стандартите не се спазват.

По-късно стана ясно, че общинско предприятие "Транспорт и автоматизирани системи за регулиране на уличното движение" (ТАСРУД) са съобщили на вниманието на работещите в "Градски транспорт" ЕАД, че са извършени плащанията, съгласно представените от "Градски транспорт" ЕАД фактури. 

Изравнително плащане за месец август в размер над 722 870 лв. е преведено в петък сутринта, а авансовото плащане за месец октомври в размер на 1,2 млн. лв. е преведено същия ден следобед в 15:00 ч.

Това са дължими суми за съответните месеци съгласно икономическата рамка за 2024 година. ОП ТАСРУД е изпълнило всички свои финансови задължения към "Градски транспорт" ЕАД съгласно договора за ОПП от 2013 г.

Предната седмица пък стана ясно, че през 2023 година единственото губещо дружество във Варна е "Градски транспорт“ ЕАД. Общинският превозвач е приключил миналата година на загуба от 1,152 млн. лева. Тя обаче е намаляла с 906 хил. лева спрямо 2022 г., когато е била 2,058 млн. лева. Приходите от финансиране на дейността са се увеличили с 3,081 млн. лева спрямо предходната година. Общите разходи са се увеличили с 2,3 млн. лева, което се дължи преди всичко на по-високите разходи за заплати и амортизации. Административните разходи са намалели с 86 хил. лева в сравнение с 2022 г., бе съобщено по време на заседанието.