Празникът на Търновския гарнизон ще бъде отбелязан в старата столица в края на тази седмица. Честването ще се случи на площад "Майка България“, пред едноименния паметник и ще започне в 17:30 часа, предаде кореспондент на "Фокус". Церемонията се организира от Националния военен университет "Васил Левски“.

Началото на Празника на Търновския гарнизон е поставено през 1914 година. То е посветено на славната победа на българската войска в битката при Люлебургаз – Бунархисар през 1912 година по време на Балканската война. Началник на Генералния щаб на българската армия по това време е генерел Иван Фичев, който е внук на майстор Колю Фичето, роден и израснал във Велико Търново.

В този си вид Празникът е честван до 1947 година и е сред най-важните и обичани за великотърновци. Традицията е насилствено прекъсната по политически и идеологически причини.

68 години по-късно – през 2015 година, честването беше възстановено по инициатива на Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса и с подкрепата на Община Велико Търново и Националния военен университет "Васил Левски".