Специална награда за граждански принос от МВР получи търновската общественичка Благовеста Факирова, предаде кореспондент на "Фокус“. Призът си тя взе по време на 30-то юбилейно издание на церемонията "Полицай на годината“, организирана от полидията и Фондация "Доверие и закрила“. Отличието е за дългогодишния принос на Факирова за успешната работа между Община Велико Търново, МВР и Областната дирекция в старата столица, пожарната и неправителствения сектор.

Примери за това са проектът "Детска лятна полицейска академия“, изградените в селата Балван и Ресен центрове за превенция и спорт с тематични площадки по пътна безопасност, противопожарна безопасност, реакция при бедствия и аварии и други.

Благодарение на съвместната работа между местна власт, държавни институции и НПО всяка година стотици деца от община Велико Търново получават ценни практически знания за движението по пътищата, действията при пожар, опазването на околната среда и други.

В церемонията се включиха и ученици от центровете за работа с деца и младежи в Ресен и Балван, които представиха инициативата "Детски протест на пътя“, реализираща се в рамките на Детската лятна полицейска академия срещу пътния травматизъм.

Сред гостите на церемонията бяха кметът на Велико Търново Даниел Панов, кметовете на село Ресен и село Балван Радослава Иванова и Недьо Георгиев, вътрешният министър Калин Стоянов, главният секретар на МВР Живко Коцев и други.

Благовеста Факирова е почетен гражданин на Велико Търново, председател на Дарителско сдружение "Св. Иван Рилски“ и професионалист, който не спира да работи за малките населени места в общината.